9 Şubat 2015 Pazartesi

Dersler:Bitkibilim

Bu bölümde Harry Potter kitaplarında geçen tüm bitkileri Türkçe karşılıklarına göre alfabetik sırayla bulabilirsiniz.
Adaçayı (sage)
Gerçek bir bitkidir. At-adamlar bu bitkiyi yakarak dumanından ve kıvılcımlarından yaklaşan şeylerin ne kadar sürede gerçekleşeceğini kestirmeye çalışırlar.

Adamkökü (Mandragora) 
Bkz. Adamotu (hemen aşağısı)

Adamotu (Mandrake) 
Adamotu şifalı bir bitkidir. 
Adamotu İyileştirme Sıvısı biçimleri değiştirilmiş ya da lanete uğramış kişileri eski hallerine döndürmede kullanılır, buna Taşlaştırma da dahildir (SO6). Toprağın yukarısında kalan kısmı morumsu yeşil renkte ve püsküllüdür, eğer bu bitkilerden tutup onları çekerseniz açık yeşil benekli bir cildi olan, çamurlu bebeklere rastalarsınız ki, bu onların köküdür. Bu bebekler ne topraktan çıkmaktan, ne de tekrar toprağa girmekten hoşlanırlar. Bu yüzden topraktan çıktıkları andan itibaren ciğerlerinin tüm gücüyle haykırırlar. Bu çığlık yetişkin bir adamotu söz konusu olduğunda duyan kişi için ölümcüldür. Ama bebeklik çağında bulunanlar, kendilerini duyanların sadece birkaç saat baygın kalmalarına yol açarlar. Bu yaratıklar aylar süren bir süreçten sonra bebeklikten yetişkinliğe ererler, ve bu onların artık toplanıp iksir yapımında kullanılabilecekleri manasına gelir. Dalbataklar Adamotu yemeye bayılır. 
Not edilmesi gereken başka bir nokta da JKR’nin bunu kendisinin uydurmadığı. Geçmişte de insanlar hemen hemen aynı özelliklere sahip "Adamotu” veya "Adamkökü” adını verdikleri bu bitkinin var olduğuna inanmışlardı. 

Akçaağaç (maple) 
Gerçek bir ağaçtır. Asa yapımında kullanılır.

Aksırık Otu (sneezewort) 
Gerçek bir bitkidir. Harry’nin 5. sınıfta çalıştığı bir kitaba göre bu bitki, "beynin iltihaplanmasında fevkalade tesirlidir ve bu yüzden de Kafa Karıştırma ve Afallatma İlaçları’nda çok kullanılırlar, ki bunlarda büyücü fevrilik ve pervasızlık yaratma arzusundadır.” (ZY18). 

Alihotsy 
Yapraklarını yemek histeriye yol açar. JKR tarafından tahayyül edilmiştir (FC).
B
Balkabağı (pumpkin) 
Hagrid kulübesinin arkasında bir balkabağı tarhı bulunduruyor, burada yetişen balkabakları Cadılar Bayramı’nda okulun dekorasyonunda kullanılıyor. Her ne kadar bitkiler kalıtımsal olarak sihirli olmasa da Hagrid onlara büyümeleri için "birazcık yardım” ediyor.

Bezeliyumru (Bubotuber) 
JKR’nin tahayyül ettiği bitkilerdendir. Bir Bezeliyumru, topraktan dikey olarak fırlamış kalın, siyah, dev bir salyangoza benzer. Hafifçe kıvrılıp bükülür ve üzerinde sıvıyla dolu gibi görünen büyük, parlak şişlikler vardır. Bu şişliklerde benzin gibi kokan irinler bulunur, son derece değerlidirler. Her ne kadar Bezeliyumru sulandırılmamış olduğunda cilde "tuhaf” şeyler yapıp can yaksa da, arıtılmış hali sivilce tedavisinde kullanılır (AK13).
C
Ciyakşak Fide (Screechsnap) 
JKR tarafından tahayyül edilmiştir. Çok fazla ejderha gübresi döktüğünüzde acıyla çığlık atarlar. Hogwarts’da beşinci senede Bitkibilim Dersi’nde işlenir (ZY25).
Ç
Çirişotu (asphodel) 
Gerçek bir bitkidir. Öğütülmüş çirişotu kökü Yaşayan Ölüm İçkisi’nde kullanılır (FT8). Bu bitki geleneklerde ölümden sonra yaşamla ve yer altı dünyasıyla ilişkilendirilir.

Çobandeğneği (knotgrass) 
Gerçek bir bitkidir. 
Çok Özlü İksiryapımında kullanılır (SO10). 

Çöpleme (hellebore) 
Gerçek bir bitki olmakla beraber bazı dönemlerde bir takım koruma güçlerine sahip olduğuna inanılmıştır. 
Huzur Sıvısı’nda kullanılır (ZY12).
D
Dikenli Defne (holly) 
Asa yapımında kullanılır. Dikenli defne, bazı geleneklerde dirilmenin sembolüdür. Harry’nin asası bilinen tek dikenli defneden yapılan asadır. 

Dişbudak Ağacı (ash tree) 
Gerçek bir ağaçtır. Süpürge yapımında kullanılır (ÇBQ9). 

Dişli Çin Lahanası (Chinese Chomping Cabbage) 
Beşinci sınıfta Hogwarts öğrencilerine öğretilir, çiziminin yapılması istenebilir (ZY16). 

Dişli Sardunya (Fanged Geranium) 
SBD sınavlarında öğrencilerden bu bitkiye bakım yapmaları beklenebilir (ZY31). JKR tarafından tahayyül edilmiştir.
G
Galsamotu (Gillyweed) 
JKR tarafından tahayyül edilmiştir. Akdeniz’de yetişir; bu su bitkisi yapışkan, grimsi yeşil sıçan kuyruklarına benzer. Yenildiği zaman yiyen kişinin su altında nefes almasını sağlar, çünkü kulaklarının arkasında solungaçlarının çıkmasını ve el ile ayak parmakları arasında yüzmeyi kolaylaştıran perdelerin oluşmasını sağlar. Etkisi yaklaşık bir saattir (AK26).
Elladora Ketteridge tarafından ne işe yaradığı keşfedilmiştir. Yaklaşık bir yüzyıl sonra Beaumont Marjoribanks tarafından tekrar keşfedilmiştir. (Daha ayrıntılı bilgi için "Büyücü Kartları” bölümüne bakabilirsiniz.

Geyikotu (dittany) 
Binbir Büyülü Ot ve Mantar’da bulunmaktadır (FT14). Tarihte büyülü güçlere sahip olduğuna inanılmıştır. 

Gülağacı (rosewood) 
Gerçek bir ağaçtır. Asa yapımında kullanılır.

Gürelekökü (Gurdyroot) 
Yeşilimsi bir soğana benzer, Luna’ya göre insanı Hamhum Sepelek’lerden korur. JKr tarafından tahayyül edilmiştir. 

Gürgen (hornbeam) 
Gerçek bir ağaçtır. Asa yapımında kullanılır. Viktor Krum’un asası bu ağaçtandır (AK18).

Güzelavratotu (belladona) 
Gerçek bir bitkidir. Bu zehirli bitkinin suyu öğrencilerin standart iksir-yapımı takımında bulunur (AK10).
H
Habeşistan Büzümüşinciri (Abyssinian Shrivelfig) 
Soyulduklarında Ufalma İksiri’nde kullanılırlar. JKR tarafından tahayyül edilmiştir.

Hardalotu (Fluxweed) 
Gerçek bir bitkidir. Dolunayda toplandığında Çoközlü İksir Yapımı’nda kullanılır (SO10).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder